Dames en heren
Beste leden van Pierlala

Pierlala is nu reeds 50 jaar één van de meest bedrijvige culturele verenigingen van onze stad. Het werkveld is de volkscultuur en de volkskunst in zijn diverse verschijningsvormen. Dans, muziek en ‘Creatief werk’ zijn zowat de drie pijlers van de activiteiten van Pierlala.
De dansgroep is de oudste afdeling van Pierlala. Ze bestaat nu 50 jaar en richt zich tot alle leeftijden van 7 tot 77 jaar. Wekelijks wordt er gerepeteerd en de dansafdeling is samen met de muziekgroep een graag geziene gast bij volksfeesten in Vlaanderen en gans Europa. Ik heb dit persoonlijk nog kunnen vaststellen dit jaar tijdens de jumelage in het Franse Duras van 12 tot en met 15 juli 2003.
Het ensemble ‘Die Ghespeelkens’ en de afdeling ‘Creativiteit’ bestaan dit jaar 30 jaar. Een volksdansgroep is met niets beter gesteld dan met een eigen muziekgroep. Dit geeft aan de optredens nog meer kracht en echtheid.

In januari 1973 startte de afdeling ‘Creatief werk’ in de kelder van ‘Ons Heem’. Onder ‘Creatief werk’ wordt alles begrepen wat ontstaat uit de geest van mensen en vervolgens onder hun handen, met gevoel voor schoonheid en harmonie, gevormd wordt. Als dit bovendien aansluit met de volkse traditie, dan doet men aan volkskunst. Het is dan ook meteen duidelijk waarom deze afdeling bij Pierlala thuishoort.

Het belangrijkste kenmerk van Pierlala is ongetwijfeld dat alle leden er zich thuis voelen. Welke amateur en welke kunstenaar droomt er niet van, de microbe die haar of hem aanstak door te geven en het resultaat te laten zien of horen?

Pierlala wisselde sedert het ontstaan nogal eens van huisvesting. Na ondermeer ‘Ons Heem’ volgde het Pierlalahuis, dan de Minderbroederszaal en tenslotte het voormalig Koninklijk Atheneum in de Zoutstraat. Steeds verhuisde de ware geest van Pierlala mee en inmiddels blijft de vereniging, ondanks een gezegende leeftijd van 50 jaar, springlevend en actueel.

Ik wens alle leden nog veel artistiek plezier en nog vele jaren van samen - elk op haar of zijn manier - volkskunst te kunnen beoefenen.

Ludwig Vandenhove
burgemeester